Sprawdzona Dieta
Wstęp Wyszukiwarka diet Tabele dietetyczne


Dieta 1000 kalorii Dieta Atkinsa Dieta Bananowa Dieta Dukana Dieta Grejpfrutowa Dieta Jabłkowa Dieta Jogurtowa Dieta Kapuściana Dieta Kopenhaska Dieta Lekkostrawna Dieta Mayo - Jajeczna Dieta Mleczna Dieta Montignaca Dieta Orientalna Dieta Owocowa Dieta Owsiana Dieta Ryżowa Dieta South Beach Dieta Śródziemnomorska Dieta Strukturalna Dieta Warzywna Dieta Wątrobowa Dieta Wegetariańska Dieta Ziemniaczana

Dieta Lekkostrawna

Zalecany czas: 7 dni do 2 miesięcy | Stracona waga: 1 kg/tydzień | Rygorystyczność: Średnia/Duża | Jadłopis na stronie: Nie

Decydując się na ten program dietetyczny odciążymy nasz układ pokarmowy, a także poczujemy się zdrowo oraz energicznie, Stracimy także niepotrzebne kilogramy. Głównym zadaniem diety lekkostrawnej zwanej też jako dieta łatwo-strawna jest odciążenie naszego układu pokarmowego. Zaopatruje ona nasz organizm we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe eliminując przy tym prawie do minimum spożywane przez nas potrawy/produkty ciężkostrawne. Oprócz tego ograniczamy także składniki z dużą ilością błonnika. Kuracja lekko-strawna ma podobnie jak inne diety listę produktów dozwolonych i zabronionych (pełna lista poniżej).

Warto wspomnieć iż nie jest ona do końca programem odchudzającym a w szczególności jest kuracją zdrowotną wskazaną dla osób starszych oraz dzieci. Skierowana jest także do ludzi którzy cierpią na schorzenia jelit (nadpobudliwość jelita grubego) bądź borykają się ze stanami zapalnymi np. żołądka, błony śluzowej. Stosowana jest także po różnego rodzaju zabiegach, operacjach. 

Podczas diety lekkostrawnej będziemy spożywać około 4-5 posiłków dziennie. Musimy pamiętać by odstępy miedzy nimi były w miarę równe (np. około 2 godzin) także ostatni pokarm powinniśmy spożyć nie później niż dwie godziny przed pójściem spać. W trakcie trwania diety konsumujemy posiłki o małej objętości dzięki czemu nie obciążamy naszego układu pokarmowego. Skutecznie pokrywamy nasze dzienne zapotrzebowanie na wartości odżywcze i kalorie. Unikamy potraw smażonych i tłustych.

Dieta lekkostrawna jest idealną kuracją na trawienie, niewywołująca niedoborów. Trwać może tydzień a nawet 2 miesiące, zależnie od tego czy chcemy ją kontynuować. Ten program odchudzający dostarcza dziennie wystarczającą ilość kalorii i pozwala zgubić w ciągu tygodnia ok. jednego kilograma. Podczas kuracji wskazane jest picie minimum 2 litrów wody dziennie. Dietę lekkostrawną możemy powtarzać kilka razy wciągu roku. 


Tabela produktów dozwolonych i zabronionych

 

PRODUKTY DOZWOLONE

PRODUKTY ZABRONIONE

Pieczywo: Chleb, bułki pszenne. Biszkopt.

Pieczywo: Chleb żytni oraz razowy. Pieczywo z otrębami oraz chrupkie.

Dodatki do pieczywa: Chudy twaróg, chude wędliny drobiowe.

Dodatki do pieczywa: Smalec, tłuste wędliny wieprzowe, pasztet, sery żółte.

Mięso: chude i gotowane ( schab, drobiowe) a także ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz) oraz potrawki i pulpety

Mięso: tłuste oraz smażone, a także wędzone i marynowane, gęś, ryby(węgorz, karp, łosoś).

Warzywa: muszą być gotowane, przetarte i rozdrabniane – pomidor(bez skórki), buraki, dynia, marchewka, pietruszka.

Warzywa: konserwowane, wzdymające ( kapusta biała i czerwona, kalafior, ogórki, cebula, por), rośliny strączkowych jak groch, soja, fasola, czosnek

Owoce: banany, jabłka gotowane bądź pieczone, aronia, truskawki, morele.

Owoce: śliwki, gruszki, czereśnie, daktyle

Tłuszcze: oliwa z oliwek, oleje ( rzepakowe, sojowe, słonecznikowe), masło.

Tłuszcze: smalec i margaryna, słonina

Kasza: Manna, drobna jęczmienna oraz kuskus.

Kasza: gryczana, gruba jęczmienna.

Ziemniaki: gotowane

Smażone frytki

Zupy tylko z dozwolonych warzyw a ponadto (zupy mleczne, owocowe, barszcz czerwony, pomidorowa, jarzynowa, ziemniaczana.

Zupy: na wywarach mięsnych, kapustnych, grzybowych, strączkowych, zasmażanych, oraz tłuste zupy, zagęszczone mąką i śmietaną, (fasolowa, kapuśniak, ogórkowa).

*Zupy Składniki: biały ryż, drobne makarony, lane kluski, grzanki

*Zupy składniki: grube makarony

Deser: kisiel, galaretka, budyń, mus oraz soki owocowe.

Deser: ciasta z kremem, czekolada, orzechy, torty, batony orzechowe.

Przyprawy dozwolone: koper, pietruszka, majeranek, rzeżuchy, cukier, kminek, cynamon.

Przyprawy mogące wywoływać dolegliwości: papryka, chili, pieprz, ocet, musztarda, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, curry

 

Oprócz tego podczas kuracji zabronione jest picie alkoholu, napojów mocno kofeinowych (kawa), oraz napojów gazowanych. Dozwolone płyny to herbata ( np. owocowa, zielona ), mleko, naturalne jogurty, napary ziołowe. Należy także pić dużo wody!.

Nasze potrawy powinny być gotowane normalnie bądź na parze, oraz pieczone w specjalnych foliach lub duszone. Owoce oraz warzywa także staramy się gotować lub piec, w grę wchodzą oprócz tego przeciery.

 

Menu

W Diecie lekkostrawnej nie ma odgórnie zalecanego menu. Posiłki komponujemy sami w oparciu o tabelę produktów zalecanych i zakazanych. Pamiętać musimy by posiłki były mało objętościowe.


Nadal zastanawiasz się czy ta dieta jest dla Ciebie?
Skorzystaj z naszej Wyszukiwarki diet.
Kalkulator BMI Kalkulator WHR Kalkulator PPM Kalkulator CPM Kalkulator spalania kalorii
Strona używa cookies
Kontakt Regulamin Serwisu